ARBEIDSUKA HOS DYREBESKYTTELSEN

Fra 17 til 21 nov var vi så heldige å ha Malene hos oss i arbeidsuka. Her forteller hun litt fra uka:

 

 

 

 

Når du går i 10.klasse på ungdomsskolen får du en hel uke der du som elev går ut i jobb. Jeg valgte å tilbringe Arbeidsuken hos Dyrebeskyttelsen, selv om det er frivillig og ikke egentlig en jobb.

Uken startet med at jeg ble hentet av Anne-Lise (Leder i Dyrebeskyttelsen) hjemme hos meg og hun kjørte oss opp på Tassens Hus. Der viste hun meg hva de gjør på huset og hvordan de tar vare dyrene. Vi snakket sammen og jeg fikk vite litt om hva Dyrebeskyttelsen egentlig handler om og spurt om mange ting jeg lurte på. Jeg lærte også mye  om hvordan Dyrebeskyttelsen jobber.

Noe av det vi snakket om var hvordan det er å drive en organisasjon som Dyrebeskyttelsen. Det handler ikke bare om det å hente inn skadede eller forlatte dyr og så ta vare på dem. Det er også kontorarbeid, men mest av alt det å få inn penger til å kunne fortsette å hjelpe dyrene. Dyrebeskyttelsen får ingen støtte av staten og er derfor fult avhengige av at folk gir penger eller gaver. Så hvert år i desember holder de en basar der man kan vinne gevinster hvis man kjøper lodd. Så på tirsdagen gikk jeg opp på Tassens Hus alene og hadde en vakt, som innebærer å gi dyrene ny mat og vann, og vask litt hvis det er en av dagene da det skal vaskes. Senere da jeg var hjemme gikk jeg rundt i nabolaget mitt og solgte lodd for å hjelpe med basaren som snart kommer.

En annen del av det å drive Dyrebeskyttelsen er å snakke med personer som støtter organisasjonen, vise at det de gjør hjelper og at man er takknemlige. Derfor kom Anne-Lise og hentet med på onsdagen og vi gikk opp på huset, tok en vakt, og etterpå besøkte to eldre damer. De har begge i flere år støttet Dyrebeskyttelsen. Begge var veldig snille og man kunne se at de bryr seg om dyrene. Jeg synes det var hyggelig å får hilse på noen av de som hjelper med å holde organisasjonen gående

Torsdagen var en veldig opplevelses rik dag. Jeg var da hos Dyredoktoren, klinikken som behandler dyrene dyrebeskyttelsen får inn. Da hadde veterinæren Lily to steriliseringer som jeg fikk være med å observere og hjelpe til litt med. Det var veldig lærerikt å kunne få se operasjonene og alle de forskjellige tingene som gjøres før man opererer. Det var også en kastrering og den var jeg også med på. Det var interessant å se forskjellen mellom de to, ettersom sterilisering er en mye større operasjon. Dessverre så ble også en hun og en katt avlivet og jeg lærte hvordan det å være veterinær kommer med valg som er vanskelige å ta eller at noen ganger må de gjøre noe de skulle ønske de ikke var nødt til. Så torsdagen var en veldig berg-og-dal-bane dag, men det ble enda mer så, da Anne-Lise kom inn med en fugl som hadde ligget forskremt midt i veien og nesten blitt påkjørt av flere biler. Vi satt fuglen i vann og den ble rolig med en gang. Vi trodde kanskje det var en slags and, ettersom den hadde en type svømmeføtter. Jeg rodde kanskje at det var en slags dykkerand ettersom nebbet var et sånn type som jeg trodde ble brukt til «fisking». Jeg syntes også det lignet veldig på en pingvin.

Jeg fikk ikke vite hvilken slags fugl de var før dagen etter da Anne-Lise hadde vist et bilde av den til en ornitolog i Oslo, som viste seg å ha all informasjonen vi trengte. Ornitologen sa at fuglen var en Lomvi, men vi er ganske sikker på at det var fuglen Alkekonge, ettersom de ser ganske forskjellige ut og fuglen vi hadde inne ikke lignet så mye på Lomvien i det hele tatt. Vi fikk også vite at fuglen hadde mye tilsammen med pingviner og det faktisk var en fugl som dykket etter mat. Så det synes jeg var morsomt. Vi fulgte ornitologens råd, som var å sette den ut i vanne slik at den kunne fiske mat og finne veien ut å havet igjen. Vi satt han ut ved piren på Sjøsanden. For en lang stund fløt han med strømmen, men når han var kommet et stykke ut begynte han å svømme selv. Tidligere den dagen var vi ute på et oppdrag som var å hente en vill katt ute med Lindesnes som var gått i en felle der. Så det har vært en veldig bra og definitivt opplevelsesrik uke. Jeg har lært veldig mye om Dyrebeskyttelsen og også om det å være veterinær. Alle var veldig snille og lot meg stille masse spørsmål. Jeg har fått gjøre ting jeg aldri har gjort før, og de har alt i alt vært en god opplevelse.malene

Malene med fuglen som ble funnet mitt i veien, her er vi på Sjøsanden og skal få den tilbake i sjøen.