Ikke gi dyr i julegave!

rosejul1logo
Ikke gi dyr i julegave!


Mange ønsker seg kanskje en lodden venn til jul. Et marsvin, en kanin eller kanskje en katt. Noen kjøper kanskje en hund til en kjæreste eller et familiemedlem med de beste intensjoner, men er det en god ide?

Den første gleden av et dyr i hjemmet er som regel stor. Kos og stell er bare hyggelig og man bruker gladelig tid på dyret, men hva skjer når hverdagen innhenter oss igjen?

Ofte kan idyllen falme når man innser at det nye familiemedlemmet kanskje krever mer tid enn man egentlig har og koster mer enn man har mulighet til å bidra med.

Et dyr er en forpliktelse for mange år fremover i tid, og legger beslag på både tid, penger og kanskje muligheten til å dra på ferie for resten av sin levetid. En katt kan for eksempel bli 20 år, og en kattunge vil altså kreve stell, oppmerksomhet, veterinæroppfølgning og lignende i disse 20 årene.

Barn og dyr

En klassiker på ønskelisten hos mange barn er gjerne både ponny, valp og kattunge. Likevel er det viktig at foresatte ikke gir etter for presset om et nytt familiemedlem dersom dette ikke er et ønske av hele familien. Barn er gjerne svært opptatt av noe i perioder, men så daler interessen etter hvert. Selv om barnet lover aldri så mye å stelle pent med katten, kaninen eller hvilket dyr det måtte være, så er det i svært mange tilfeller slik at dette ikke realiteten etter en stund.

Norsk lovgivning nedfeller et krav om at dyreholder må være over 16 år. Det betyr i praksis at dersom du velger å skaffe ditt barn et dyr så er det du selv som blir dyrets eier og er ansvarlig så lenge barnet er under 16 år.

Planlegging

Å anskaffe seg et dyr uten å snakke nøye om det først kan fort gjøre at dyret ender opp hos en av våre lokalavdelinger eller blir tatt med til avliving eller dumpet ute i skogen.

I begynnelsen av januar hvert år kommer det inn meldinger til Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger om dyr som er dumpet i skogen eller satt i en pappeske et sted. Noen forteller også rett ut at de har fått et dyr i julegave og de ønsket seg ikke dyr.

Et nytt familiemedlem krever nøye planlegging, og er et ansvar for mange år fremover i tid.

Konklusjonen er: – Dyr er levende individer og ikke julegaver! Kjenner du noen som vurderer å gi bort et dyr som gave, så snakk med de og pass på at dette er avtalt på forhånd og at det er et gjennomtenkt valg.

Vi ønsker en god jul og et godt nytt år til både to- og firbente.