Om dyr

Om katter:

En katt som holder seg frisk kan leve opptil 20 år og skal ikke behandles som bruk og kast. De er selvstendige og stolte dyr, men de skal tas vare på og man må vite hva som kreves for å gi katten et godt liv, før man skaffer seg en katt.
Kvalitetsfòr er viktig og ved riktig dosering skiller det ikke mange kronene på å gi katten et fòr som er kjøpt hos dyrlege eller en annen forhandler av riktig type for. Feilernæring er årsak til mange sykdommer og viktigheten av hva du forer katten din må ikke undervurderes.
Dyrebeskyttelsen Norge Flekkefjord anbefaler alle å sterilisere og kastrere katten sin. Det fødes allerede alt for mange kattunger i Norge, flesteparten er uønsket og blir enten avlivet eller gitt bort av eiere som bare trenger å kvitte seg med kattungene eller i verste fall dumpes de og blir overlatt til seg selv på et fremmed sted. På denne måten øker stadig problemet med hjemløse katter. Vi oppfordrer alle til å være med å bekjempe tilveksten av hjemløse katter, gjennom å først og fremst ta ansvar for kastrering av din egen katt. Ikke gi katten P-piller (les mer om hvorfor ikke i linken nedenfor)
En katt blir kjønnsmoden mens den enda virker ganske liten og det er dessverre mange katter som enten forsvinner (særlig hannkatter) fordi de legger ut på vandring før de har rukket å bli kastrert. Mange hunn-katter er blitt gravide før man har rukket å sterilisere henne, så ikke nøl med å kontakte dyrlege for å avtale time når katten nærmere seg rundt 18 uker.

http://www.dyrebeskyttelsen.no/nyheter/viktig-husk-kastrering-og-id-merking
http://www.dyrebeskyttelsen.no/nyheter/hvor-godt-kjenner-du-katten

les mer


Om Hund:

Hunden blir gjerne omtalt som menneskets beste venn. Men langt i fra alle behandles deretter… Selv om vi på ingen måte kan si at vi har et problem med hjemløse hunder her til lands, så er det mange hunder som ikke har det bra. Mistenker du at noen behandler hunden sin dårlig, må dette meldes til mattilsynet eller politiet. Du kan også ta kontakt med oss for å drøfte saken, men vi har ingen myndighet til å frata noen ansvaret for hunden. I mange tilfeller kan det være at et eventuelt mislighold skyldes uvitenhet og manglende kunnskap.

” Hunden er et flokkdyr, hvilket er en av grunnene til at den har latt seg innlemme i menneskesamfunnet. Årsaken til at den tidlig ble et nyttedyr er at dens sanseutstyr har en annen vektfordeling enn menneskets. Menneskets hovedsans, synet, har mindre betydning hos hunden, dens viktigste sanser er lukt og hørsel. Hunder kan registrere lukter som er så svake at bare noen få molekyler av duftstoffet når dem. Det er trolig dette som gjør dem i stand til å f.eks. lokalisere narkotika som er skjult i en bensintank. Hunder kan oppfatte frekvenser på opptil 35 000 Hz. Smak og følelse synes å være av mindre betydning. Et sanseorgan som mennesket ikke har, og hvis funksjon vi bare delvis kjenner, er værhårene. De er særlig følsomme for berøring.

Hunden er kjønnsmoden ved 8–9 måneders alder varierende med rasen. Tispene er normalt brunstige (har løpetid) hver 6. måned med ca. en måneds forskyvning etter valping; brunsten varer ca. 3 uker, drektighetstiden ca. 62 dager. Gjennomsnittlig kullstørrelse er 5–6 valper, men antallet varierer sterkt med rasen. Valpene blir født blinde, øynene åpnes 10–14 dager etter fødselen; en uke senere begynner valpene å bevege seg omkring. Fra de er 5–6 uker klarer valpene seg uten morens melk, men på grunn av sosialiseringen bør de være sammen med moren/voksne hunder og kullsøsken til de er 7–8 uker gamle. Gjennomsnittlig levealder er 12–13 år; også dette noe avhengig av rasen.”  ( Kilde: Store Norske Leksikon, SNL.no)

Vi legger ved et par lenker som du kan gå inn og lese på og det ligger også linker til flere hundesider under “Linker”.

http://www.hunden.no/
http://www.nettdyrlegen.com/Faktabank/hund


Tekst om smådyr kommer

les mer